Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A prosztatabántalmak lelki háttere

2013.05.05

A prosztatabántalmak a leggyakrabban előforduló férfibetegségek közé tartoznak. Különösen gyakori a prosztata (más néven dülmirigy) gyulladása, azaz a prostatitis. E többnyire baktériumok vagy vírusok által kiváltott megbetegedés kezdeti tünetei a hőemelkedés, gáttájéki, elsősorban vizeléskor jelentkező panaszok, többnyire éjszaka fellépő fokozott vizelési inger, néha gennyes folyás. A prosztata megnagyobbodik, s nyomásra fájdalmasan érzékeny.

Nem ritka a prostatitishoz hasonló, úgynevezett prostatopathia jelentkezése sem. Kialakulásában fontos szerepet játszanak a lelki tényezők, a foglalkozási vagy családi jellegű stresszhatások feloldatlansága. Igen gyakran fiatal férfiaknál lép fel, akiknek a szexuális magatartása még a fejlődés stádiumában van, vagy idős embereknél, házastársuk elveszítése után. Ezekben az esetekben tehát egy feldolgozatlan lelki konfliktus következményeiről van szó.

A prosztatabántalmak harmadik típusát a pangásos vagy vértolulásos prostatitis alkotja. Kiváltó okai között a huzamosabb ideig tartó gépkocsi- és motorkerékpár-vezetés, lovaglás vagy krónikus felfázás említhető. Jellegzetes tünetei a belek, a keresztcsonttájék és a húgyhólyag fájdalmai, a korai magömlés és potenciazavarok.

A heveny jellegű megbetegedésektől függetlenül a férfiak többségénél a 40. életévet követően kezdetét veszi a prosztata megnagyobbodása, egyfajta jóindulatú daganatképződés, ami húgycsőszűkületet és a hólyagürítés nehezebbé válását idézi elő. Kezdeti tünetei közt szerepelnek vizelési panaszok, a vizeleti sugár elerőtlenedése, időnkénti vizeletszivárgás, valamint éjszakai, néha óránként jelentkező görcsös vizelési inger. Ha e bajokat nem orvosoljuk, a hólyagban bennrekedt vizeletmennyiség visszaszivároghat a vesékbe, s veszélyes mérgezettségi állapotot válthat ki.

Prosztatabántalmak: belső szorongás jele; képtelen vagyok megtenni azt, amit akarok, többé nem tudom „ megállni a helyemet”. Fel kell hagynom azzal, hogy elvárásoknak akarjak eleget tenni.

A prosztatabántalmak tehát egyfajta belső nyomást jeleznek, mely a vesékkel (partnerkapcsolattal) is összefüggést mutat vagy éppen onnan ered. Többnyire csupán időskorban jelentkeznek, midőn a férfinak az a szubjektív benyomása támad, hogy „nem képes többé megállni a helyét”. Képtelen többé megtenni azt, amit szeretne – s nem csupán szexuális téren.

Mily könnyű lenne pedig a megoldás, ha az ember megváltoztatná elképzeléseit és azt akarná tenni, amire képes! Hiszen minden elképzelés voltaképpen önnön énünktől távolít el minket. Fel kellene hát hagynunk azzal, hogy minduntalan a „férfi” szerepét játsszuk, el kellene oszlatnunk félelmünket, hogy nem vagyunk többé oly vonzóak, mint korábban, hogy kifejezésre juttassuk azt, akik tulajdonképpen vagyunk. Nem arról van szó, hogy idegen elvárásoknak – legyen az akár a sajátunk – eleget tegyünk, hanem arról, hogy olyanok akarjunk lenni, amilyenek vagyunk. Lehetőségünk van arra, hogy ki-ki önnön javára döntsön, ne különféle követelményeket teljesítsen (a partnerét, gyermekeiét vagy a társadalomét), hanem önmagát tekintse mércének és a saját útját járja. Ha ez sikerül, az önmagunk által előidézett belső nyomás is fölenged – s vele együtt eltűnik annak „külső lenyomata”, a prosztatabántalom is.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.